VÜCUDUNUZU TANIYIN
Çocuk sahibi olmaya çalışıyorsanız, hamile kalma şansınızı artıracak her şeyi yapmaya gönüllü olacaksınız. Yumurtlama ve kendi adet döngünüzün nasıl işlediğini anlamak ay içinde hamile kalmaya en uygun olduğunuz günleri hesaplamanıza yardımcı olacaktır.
Adet döngüm nasıl işler?
Ortalama adet döngüsü 28 gün sürer. Bu döngü, adetin ilk günü başlar ve bir sonraki döngünün başlangıcında sona erer. Sizin döngünüz verilen süreden daha kısa veya daha uzunsa telaşlanmanıza gerek yoktur; kadınların adet döngüleri 23 ila 35 gün arası değişkenlik gösterebilir.
Adet döngüsünün ortalarında yumurtalıktan bir yumurta salınır ve bu yumurta fallop tüpü boyunca ilerler; bu olay yumurtlama olarak bilinir. Kadınların çoğunda yumurtlama ile bir sonraki adet döneminin başlangıcı arasında 12 ila 16 gün vardır.
28 günlük düzenli bir döngüye sahip kadınlar büyük olasılıkla yaklaşık 14. günde yumurtlarlar. Sizin döngünüz bundan daha uzun sürüyorsa; örneğin 35 günse, 19. ile 25. günler arasında doğurgan olma olasılığınız yüksektir. 23 günlük daha kısa bir döngüye sahipseniz, 7. ila 13. günler arasında yumurtlayabilirsiniz.
Adet kanaması çoğunlukla 3 ila 7 gün sürer. Adet sancısı çekiyorsanız, muhtemelen sancılar adetin başlangıcında, rahim iç duvarını parçalanmaya zorlayan hormonların en üst seviyeye çıktığı sürede daha şiddetli olacaktır.
Yumurtlama sırasında neler gerçekleşir?
Adet döngüsünün başlangıcında, beyin vücuda yumurta üretimine başlamasını söyleyen bir hormon salgılar. Aynı zamanda vücudunuz östrojen hormonunu üretmeye başlar.
Östrojen hamile kalmanıza yardımcı olmada önemli rol oynar. Adetinizin ilk gününde en düşük seviyede seyreden bu hormon, adetinizin ilk gününde artmaya başlayarak besin maddeleri ve kanla rahim duvarının kalınlaşmasına neden olur. Bu olay, hamile kaldıysanız döllenen yumurtanın gelişmek için ihtiyaç duyacağı tüm besinleri ve desteği alabilmesi için gerçekleşir.
Yüksek östrojen seviyeleri ayrıca bir kadının yumurtlama dönemi boyunca spermin yüzerek daha uzun süre hayatta kalmasına yardımcı ‘sperm dostu’ mukus üretmesini de sağlar. Siz bunu muhtemelen ince, kaygan, genellikle bulanık beyaz bir vajinal akıntı olarak fark edersiniz.
En doğurgan olduğum günleri nasıl bileceğim?
Yumurtlama olgun bir yumurta yumurtalıktan salınarak döllenmeye hazır olacak şekilde fallop tüpünden aşağı itildiği zaman gerçekleşir.
Yumurtlama genellikle bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşir, ancak adetinizden önce 12 ila 18 gün arasındaki dönemde meydana gelmesi de normaldir. Bazı kadınlar yumurtlama sırasında yumurtalık bölgesinde hafif bir sancı veya ağrı hissederler.
Bir yumurta yumurtlamadan sonra 24 saate kadar canlı kalabilir. Bu süre zarfında hamileliğin gerçekleşmesi için sperm yumurtayla birleşerek onu döllemelidir. Aslında tam da yumurtlama gününde cinsel ilişkiye girmeniz gerekmez, sperm cinsel ilişkiden sonra fallop tüplerinde 3 ila 5 gün canlı kalabilir ve yumurta yumurtalıktan salındığında onu hala dölleyebilir. Bu, yumurtlamadan önceki günlerde ve yumurtlama gününde cinsel ilişkiye girmeniz halinde hamile kalma olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Yumurta döllenmezse, kalınlaşmış endometriyal duvara daha fazla ihtiyaç duyulmaz ve adet sırasında atılır.
Hamilelikte neler gerçekleşir?
Yumurta döllendikten sonra rahim duvarına tutunur. Vücut, hamileliğe destek vermek üzere rahim duvarının kalınlaşmasına yardımcı olacak yüksek düzeyde östrojen ve progesteron salgılamaya devam eder.
Hamileliğinizin ilk birkaç haftasında ve ayında duygusal gelgitler yaşarsanız telaşlanmayın. Yükselen hormon seviyeleriniz nasıl hissettiğinizi etkileyebilir ve duygusal dalgalanmalar yaşamanıza, sık sık ağlamanıza ve sinirli olmanıza neden olabilir. Birçok kadın semptomların hamileliği ilk üç ayından sonra hafiflemeye başladığını görür.