SAĞLIKLI HAMİLELİK
Her kadın sorunsuz bir hamilelik geçirmek ister. Dengeli beslenerek ve kendinize iyi bakarak bebeğinizin sağlıklı büyüdüğü mutlu bir hamileliğin tadını çıkarabilirsiniz.
Beslenme
Rahminizin içinde inanılmaz şeyler meydana gelir. Hamileliğinizin ilk birkaç ayında bebeğinizin omurgası, organları ve destek sistemleri gelişir ve bebeğiniz gelişmek için protein, kalsiyum, vitaminler ve minerallerce zengin bir beslenme düzenine ihtiyaç duyar. Hamileliğiniz boyunca yemeniz ve uzak durmanız gerekenler şunlardır.
İki kişilik mi yemeliyim?
Yaygın inanışın aksine, hamilelikte ‘iki kişilik yemeye’ gerek yoktur. Yalnızca ilave 200 ila 250 kaloriye ihtiyaç duyarsınız ve bu da yalnızca son üç aylık dönem için geçerlidir. hamileliğiniz sırasında normaldeki gibi beslenmeye devam ederseniz doğumdan sonra normal kilonuza dönmeniz çok daha kolay olur. Hamileliğinizin sonuna doğru normalden daha az acıkabilirsiniz. Bunun sebebi midenize fetüsün baskı yapmasıdır, böylece o kadar da fazla yemek istemeyeceksiniz.
Hangi yiyeceklerden uzak durmalıyım?
Hamilelikte bazı yiyeceklerden uzak durulması iyi olur. Bunların arasında Listeriya taşıma riski olan Camembert ve Brie gibi küflü-olgun yumuşak peynirlerle Gorgonzola (İtalyan küflü peyniri) ve Roquefort (rokfor) mavi damarlı peynirler yer alır. Salmonella içerebileceğinden çiğ veya az pişmiş et, çiğ yumurta ve suşiden uzak durmalısınız. Hamile kadınların ayrıca içlerinde yüksek miktarlarda civa bulunduğundan kılıçbalığı etinden ve içinde bakteri bulundurma riskinden dolayı kabuklu deniz ürünlerinden uzak durmaları önerilir.
Sabahları Mide Bulantısı
Üç kadından ikisi hamileliğin ilk 16 haftasında mide bulantısı yaşar. Günün her saatinde yaşanabilecek olsa da ilk uykudan uyanmada bulantılar genellikle daha şiddetlidir. Midenizi yatıştırmak için yataktan kalkmadan önce çayın yanında tost yemeyi deneyin. Biri size kahvaltı getirecek kadar şanslı değilseniz yatağınızın yanında biraz kraker bulundurun. Az yiyin ve gün boyunca sık sık küçük atıştırmalıklar tüketin; yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Sabahları mide bulantısı size veya bebeğinize zarar vermez ancak midenizde hiçbir şeyi tutamıyorsanız aile hekiminize danışmalısınız.
Aşerme
Aşermenin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Birçok kadın hamilelikte tat ve koku alma duyularının değiştiğini farkeder. Örneğin, bazı kadınlar hamileliğin oldukça erken döneminde ağızlarında garip bir metalik tat hissederken ('tecrübeli' bir anne için bu belki de hamileliğin ilk belirtisi olabilir!), diğerleri burunda doluluk hissiyle tat ve koku alma duyularının köreldiğini hissederler. Bu değişimler sevdikleri ve sevmedikleri yiyecekleri de etkileyebilir.
Vitaminlerinizi alın
Size ve büyüyen bebeğinize iyi gelecek birçok vitamin vardır:
-
Folik asit: Vücudumuz yeni hücreler üretmek için folat vitaminine (folik asit) ihtiyaç duyar. Vücutlarımız bunları depolayamadığı için sağlıklı kalmak için düzenli olarak taze takviyeye ihtiyaç duyarız. Ispanak, brüksel lahanası, brokoli, yeşil fasülye ve patates gibi sebzeler de dahil olmak üzere birçok gıda folik asit içerir. Bazı ekmekler ve kahvaltılık gevrekler de folik asit takviyelidir.
Özellikle hamile kadınlar iyi bir folik asit desteğine ihtiyaç duyarlar: İyi besleniyor olsanız bile, günde 400 mikrogram folik asit almanız önerilir. Folik asit embriyonun gelişimi için gereklidir ve bebeğinizin spina bifida gibi bir omurilik sorunuyla doğma riskini azaltır. Bebek sahibi olma çalışmalarına başlar başlamaz folik asit takviyesi almaya başlamalısınız. Hamilelik planlanmamışsa, hamilelik test sonucunuz pozitif çıkar çıkmaz almaya başlayın ve hamileliğinizin ilk 12 haftası boyunca devam edin. -
B Vitamini kompleksi: Hamileliğinizin ilk ve üçüncü üç aylık döneminde yorgun hissederseniz, B vitamini kompleksi almak enerji düzeyinizi artırabileceği gibi bebeğinizin sağlıklı bir sinir sistemi geliştirmesine de yardımcı olur. B vitamini kompleksi ayrıca demir ve folik asitle birlikte B12 vitamini de içerir ve kandaki hemoglobin konsantrasyonunu iyi düzeyde tutmaya yardımcı olur. Hamilelikte aneminin hafif bir türü yaygın olsa da B vitamini takviyesi anemiyi engellemeye yardımcı olur; vücudunuzun ilave bir litre kan üretmesi gerektiğini düşündüğünüzde bu pek şaşırtıcı değil.
-
A Vitamini ve beta karoten: Büyüyen bebeğinizin gözlerinin, kemiklerinin, dişlerinin ve cildinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için A vitaminine ihtiyaç duyar. A vitamini fazlası fetüse zarar verebileceği için çok fazla almamaya da dikkat edin. A vitamini çoğunlukla karaciğerde (ciğer ezmesi ve sebzeli yahni) bulunabilir, bu yüzden günde bir porsiyondan fazla yemeyin. A vitamini yerine beta karoten tabanlı multivitamin takviyesi almaya çalışın. Beta karoten vücudunuzun İhtiyaç duyduğu miktarda ve gereken zamanda A vitamini üretmesine yardımcı olur; böylece aşırı doz alma ihtimalini azaltır.
-
C Vitamini: Bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudunuzu hamilelik sırasında ihtiyaç duyduğu demiri sindirmeye teşvik eder.
-
E Vitamini: Enerji düzeylerini, hücrelerin ve dokuların sağlığını korumaya yardımcı olurken kan dolaşımını destekler.
-
D Vitamini: Güçlü kemikler ve dişler için kalsiyum emilimini kolaylaştırır.
Sıvı Alımı
Alkolü bırakmalı mıyım?
Çoğumuz için bir kadeh şarabın tadını çıkarmak hayatın zevklerinden biridir. Bebek bekliyorken (veya bebek sahibi olmaya çalışıyorken), özellikle de bebek gelişiminin en hassas olduğu dönem olan hamileliğin ilk haftalarında alkolü tamamen bırakmanız önemlidir. Ara sıra içmenin riski az olsa da koyu içicilik, düzenli olarak içmek veya aşırıya kaçmak bebek gelişimine ciddi derecede zarar verebilir.
Daha sık idrara çıkıyorum, bu normal midir?
İdrarınızı tutamıyor musunuz? Telaşlanmayın. Daha sık idrara çıkma isteği hamileliğin yaygın bir semptomudur. Yalnızca birkaç haftalık hamile olsanız bile, büyümekte olan rahmin idrar kesesine yaptığı baskıdan dolayı daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedeceksiniz.
Neden bu kadar susuyorum?
İdrara çıkmanız da sıklaştı, çünkü sıklıkla susuyor ve sürekli sıvı alıyorsunuz! Hamilelik sırasında vücudunuzun ilave kan ve amniyotik sıvı üretmek ve hamileliğin diğer gereksinimlerini karşılamak için gerek duyduğu ilave iki ila üç litre sıvıyı korursunuz. Bu sıvı seviyelerini en üst düzeylerde tutun; bol bol su içmek cildinizin kurumasını, ayrıca kabızlığı ve idrar yolları enfeksiyonunu önler.
Sudan başka ne içebilirim?
Gazlı içeceklerden uzak durun, çünkü karnınızda şişkinlik yapabilirler. Suya alternatif olarak, ferahlatıcı içecekler, bitki çayları, meyve suları ve süt içmeyi deneyin. İçtiğiniz çay ve kahve miktarını sınırlayın, çünkü her ikisi de kafein içerir ve aşırı tüketimi sağlınıza zarar verebilir.
İçmemem gereken bir şey var mı?
Alkol dışında, Campylobacter, E. coli, Listeria veya Salmonella gibi bakteriler içerebileceğinden pastörize edilmemiş süt içmekten de kaçınmalısınız. Son olarak uzmanlar kafein alımını günde 200 miligramla sınırlandırmanızı önerirler; bu yüzden çay ve kahveyi azaltın ve enerji içecekleriyle sodaların da çoğunlukla bol miktarda kafein içerdiğini unutmayın.
Egzersiz
Hamilelikte egzersiz yapmalı mıyım?
Hamilelik test sonucunuz pozitif çıkar çıkmaz egzersizleri bırakmanıza gerek yok. Egzersiz kas elastikiyetini, gücünü ve dayanıklılığını desteklediği için hamilelik sırasında aldığınız kiloları taşımanıza yardımcı olabilir, sizi doğumun fiziksel zorluklarına hazırlar ve doğumdan sonra formunuza kavuşmanızı kolaylaştırır. Aktif olmak sırt ağrısı, kabızlık, yorgunluk ve el ve ayaklarda şişme gibi fiziksel rahatsızlıkları da fiziksel rahatsızlıkları azaltabilir, ruh halinizi ve uyku düzeninizi düzeltmeye yardımcı olur.
Hangi spor türlerinden uzak durmalıyım?
Sert düşme olasılığının yüksek olduğu veya dengesiz şekilde düşebileceğiniz spor türlerinden hamilelikte uzak durmak en iyisidir. Bunlara ata binmek, kayak, jimnastik ve su kayağı yapmak dahildir. Ek olarak çoğu hekim ve ebe tecrübeli bir sürücü olsanız bile düşme riskinden dolayı hamileliğin altıncı ayından sonra bisiklet binmeyi bırakmanızı önerirler. Ancak egzersiz bisikletine istediğiniz kadar binebilirsiniz.
Hangi sporlar en iyi seçimdir?
Yürüyüş yapmak, hafif tempolu koşu yapmak, yüzmek, egzersiz bisikletine binmek ve su içinde doğum egzersizleri aşırıya kaçmadığınız sürece hamilelik sırasında yapılabilecek güvenli egzersizler olarak kabul edilir. Hamile kadınlara eğitim verme konusunda tecrübeli ve lisanslı bir eğitmen bulduğunuz sürece yoga ve pilates yararlıdır.
İyi Bir Uyku
Karnımın üstüne yatarak uyumaktan kaçınmalı mıyım?
Normalde karnınızın üstüne yatıyorsanız, ilk beş altı ay bunu değiştirmeniz gerekmez. Yaygın inanışın aksine rahim bu pozisyonda ezilmeyecektir. Altı haftadan sonra hala yapabiliyorsanız karnınızın üstüne yatmaya devam edebilirsiniz. Karnınız büyüdükçe, destek olması için dizinizin altına bir yastık koyarak yana yatmayı daha rahat bulabilirsiniz.
Bolca dinlenin ve uyuyun
Bebek geldiğinde dinlenmeye vaktiniz olmayacak. Bu nedenle her fırsatı dinlenerek değerlendirin . Gün içinde ara ara ayaklarınızı yukarı kaldırın. (Bu bacaklarınızdaki şişkinliği azaltacaktır.)
Uyumakta zorlanıyorsanız, şu ipuçları yararlı olacaktır:
-
Sakin ve derli toplu bir odada uyuyun. Etrafta dağınıklık veya kağıt bırakmayın.
-
Uykudan üç saat öncesine kadar kafein içeren herhangi bir içecek içmeyin.
-
Egzersiz stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Ancak uyumadan önce aşırı yorucu egzersizler yapmayın.
-
Yatak odanızı yalnızca uyumak için kullanın.
-
Uyku öncesi bir ritüel belirleyin. Bir bardak süt için veya sıcak bir duş yapın.